Matje vlechten

19-04-2022

Ik zou graag een mooie gevlochten mat willen. Doet u dat ook???

Uiteraard doe ik dat ook!! en wat mag het zijn er zijn zoveel opties mogelijk. Hoe groot moet de mat zijn en wat zou u voor materiaal willen? 

Na het conclaaf en wat Bootsmansadvies wordt het een Oceaanmat van ongeveer 80 cm lang en uit Manilla vervaardigd.

Let's go Bananas!! 

Manillahennep, ook wel abacá genoemd, is een lichtgele vezel uit de bladstengel van de abaca (Musa textilis), een bananenplant die geteeld wordt op de Filippijnen (grootste leverancier wereldwijd), Ecuador en Costa Rica. De term abacá wordt ook gebruikt om het textielweefsel, gemaakt van deze vezel, aan te duiden.

De vezel wordt beschouwd als de sterkste natuurlijk vezel en is 3 keer sterker dan sisal. Vergeleken met synthetische vezels zoals viscose en nylon heeft manillahennep een hogere treksterkte en een lagere rek in zowel natte als droge toestand

Manillahennep is vernoemd naar de Filippijnse hoofdstad Manilla. Omdat hennep in Europa een van de vroegst bekende sterke natuurlijke vezels was, werden vergelijkbare vezels die men in het koloniale tijdperk in andere werelddelen leerde kennen vaak vernoemd naar deze vezel. 

Europeanen kwamen voor het eerst in contact met manillahennep toen Ferdinand Magellaan in 1521 op de Filippijnen landde. De inheemse bewoners verbouwden de plant en gebruikten de vezels voor textiel. Gedurende het Spaanse koloniale tijdperk werd het medriñaque genoemd. In 1897 exporteerden de Filippijnen bijna 100.000 ton manillahennep, en was het samen met tabak en suiker een van de drie grootste marktgewassen. Van 1850 tot het einde van de 19e eeuw wisselden suiker en manillavezel elkaar af als het grootste exportgewas van de Filippijnen. Voordat synthetische vezels in gebruik kwamen was manillahennep de belangrijkste vezel om zachte, zijdeachtige stoffen te kunnen maken.

ZO! weer wat geleerd...... De Bootsman voor al uw nutteloze weetjes... Tis hier net Wikipedia ;) 

  


Touw is binnen! Let's Play

Eerst maar eens een malletje maken. Uit de had kan het ook natuurlijk maar het eind resultaat wordt altijd minder. De mat zal minder gelijk worden. Daarnaast moet de mat ook wel een beetje aan de opgegeven maat voldoen.



Na de eerste opzet begint het echte "geklootviool".... We gaan volgen en doorhalen.

De 50 meter touw door de mat heel de mat heen gevlochten, wat zoveel wil zeggen dat als een touw onder een ander touwtje door moet, er dus iedere keer 50 meter touw onder het touwtje door moet..... ZUCHT!


Langzaam vorderen we. Vier keer rond geweest nog vier keer te gaan.



En dat is 8!!


Nu Geduld, geduld, geduld en vooral Geduld! We gaan hem nu aantrekken en netjes maken. Een langdurig karweitje wat langzaam en met veel geduld dient te gebeuren. het zou immers zonde zijn dat de mat niet meer gelijk is aan alle zijden.

Eerst nog maar eens een glaasje rum. Patience is in the Rum!




Uiteindelijk en na wat gevloek zit alles netjes op zijn plek en is het tijd om de mat af te gaan werken. Eerst de eindes wegsplitsen.

Daarna met wat Manilla garens de mat aan elkaar naaien om hem zo wat te verstevigen.



Eindresultaat mag er zijn al zeg ik het zelf.

Tijdens dit projectje de Rum van By the Dutch getest. De Indonesian Rum Batavia Arrack. Prima rummetje! 

Send!!

Job well done!!